2011. december 13., kedd

S HÁLTAK AZ UTCÁN

Amikor József Attila Hazám című versének ezt a sorát életemben először olvastam, nem is tudtam elképzelni, kik, miért hálnak az utcán. Kamaszok egy forró nyári éjszakán? De ezt azidőtájt nem is nagyon engedhette meg magának az ember, könnyen igazoltatták, mit művel közterületen éjnek idején.

https://wmn.hu/ugy/36251-igy-lesz-hajlektalan-fel-ev-alatt-egy-18-eves-allami-gondozott-elet-egy-gyerekotthonban


Az alábbi levelet kaptam ma:

Kedves Barátaink!

2011. december 13-án kedden a Csepeli Önkormányzat kb. 30-35 kunyhóban, sátorban és egy üres épületben lakó ember kilakoltatását tervezi a helyi közterület-felügyelet és a rendőrség segédletével. Az önkormányzat semmilyen elhelyezést nem ajánlott fel az érintetteknek és a helyi szociális munkások erőfeszítései ellenére sem biztosított, hogy a most még (a legtöbb esetben fűtött!) otthonnal rendelkező emberek ne az utcára kerüljenek.

Tiltakozz a csepeli hajléktalan emberek kilakoltatása ellen!

Mivel a kunyhók Csepel különböző részein helyezkednek el, a sikeres tiltakozáshoz legalább 40 ember jelenlétére van szükség. Kérjük, részvételi szándékodat jelezd az avarosmindenkie@gmail.com email címen vagy a 06 20 381 89 96-os telefonszámom sms-ben a neved, email címed és telefonszámot megadásával. Üzenetedben jelezd azt is, hogy melyik találkozási helyre mész.

Fontos, hogy dokumentáljuk az eseményeket minden helyszínen, így kérjük, ha tudsz, hozz magaddal fényképezőgépet vagy videókamerát.

A találkozó időpontja: 2011. december 13. (kedd) 9h

A találkozó helyszínei:

1. Szabadkikötő úti HÉV-megálló
2. Weiss Manfréd út (volt Szabadkikötő út)/Corvin út MOL kút


Kapcsolat:
1. helyszín: Bende Anna: 06 30 984 47 22
2. helyszín: Udvarhelyi Tessza: 06 20 381 89 96


Térkép
A Város Mindenkié csoport: www.avarosmindenkie.blog.hu

Képek a csepeli kunyhókról és lakóikról: https://picasaweb.google.com/117299540206589838227/Csepel

Nyilván nem tudok odamenni, a levelet később olvastam, mint amikor az akció kezdetét vette. Nem tudok mást tenni, mint hogy felhívom ezen a kis olvasottságú felületen az olvasók figyelmét, és arra kérem őket, nézzék meg a képeket. Van, aki még emlékszik az általános iskolai történelemkönyvéből a Mária Valéria telepre? Ha nem, keressen rá. Vannak a neten képek is. Mit lehet tenni? Gyűjti az ember a segélycsomagokat, de legyünk őszinték, a feleslegünkből adunk.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/megrazo-fenykepek-az-egykori-budapesti-nyomorteleprol/

Ki fogadna be jól berendezett nappalijába, életébe akár csak egyetlen hajléktalant?
De nem akarok igazságtalan lenni. Évek óta munkanélküli barátnőm épp a napokban vesz magához két kis elárvult gyereket, két potenciális hajléktalant.
Cseppben a tenger, de egy csepp víz is mennyit jelenthet.

Másról is szerettem volna írni, de ma nem. Legyen ma csak ennyi az üzenet.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése