2019. július 31., szerda

KÖSZÖNÖM

Nem tudom, miért épp ma jutott eszembe, pontosabban minden nap eszembe jut. Hiszen nem egyszer nézek tükörbe, fogat mosok, fésülködöm, és minden áldott nap többször is látom az arcomon a vágást, amit négy év alatt nem csupán elfogadtam és megszoktam, de valamennyire meg is szerettem. Ma késő este viszont váratlanul rácsodálkoztam, hogy ennek épp a napokban lesz négy éve, és egész komoly méretű hála töltött el, amiért ezt is túléltem, hiszen már négy éve semmi bajom, a kontroll minden alkalommal negatív. 
A hálát nem csak a testem túlélési képessége miatt éreztem, és nem csak a Gondviselés kedvességének szólt, hanem annak az orvosnak is újra és újra köszönetet mondok magamban, akinek személyesen nem nagyon lehet semmit mondani, mert nem ér rá ilyesmikkel foglalkozni. Naponta nem tudom, hogy hány ember életét menti meg, emiatt tényleg nincs ideje egyetlen fölösleges szóra sem. Olyan, mint egy kapitány, ellentmondást nem tűrő, már-már mogorva, az embernek nem jut eszébe, hogy fölöslegesen kérdezősködjön (mert azonnal azt érzi, hogy valóban akadályozó akadékoskodás minden kérdés), de könnyen lehet átállni erre az üzemmódra, mert érezni, hogy annyira érti a dolgát, és hogy holtbiztos a tudása és a keze, amivel a szikét tartja. Annyira biztos, hogy az ember engedelmesen odatartja az arcát, és hagyja, hogy belevágjon.
Más választás ugyanis nincs, ha az embernek azt mondják, hogy az arcán újra és újra megjelenő sebet rák okozza. Ha baj van, én általában hajlamos vagyok úgy viselkedni, mint egy viktoriánus ápolónő, fegyelmezetten teszem, amit épp tenni kell, ami persze nem jelenti azt, hogy nem voltam igenis nagyon megijedve. A spinalioma ugyanis ritkán képez áttétet, de ha arcon jelenik meg, könnyen átterjed a nyirokerekbe - amikkel az arc át- meg át van hálózva. Féltem és bizakodtam.
Hogy még hány embernek vagyok hálás, hogy ez a történet, csupán egy hősiesnek tűnő sebhellyel végződött? Először is a kozmetikus-barátnőmnek, aki - szintén ellenmondást nem tűrő hangon - közölte velem, hogy most aztán nincs tovább, újra menjek el egy bőrgyógyászhoz (Ugyanis a seb már legalább egy éve nem múlt el az arcomról. Több bőrgyógyásznál is jártam, de mindenki csak legyintett, hogy ez nem komoly.), és addig ne jöjjek ki a rendelőből, míg nem kapok egy beutalót az onkológiára. Így is történt, Németh Krisztina, aki azok közé a kozmetikusok közé tartozik, akik megtanulták a bőrgyógyászatot, nem ismer tréfát, komolyan vettem, amit kért. Az onkológiáról nem egyenes út vezetett a sebészetre. Az idő ugyanis csak telt, és ezeknél a betegségeknél minden hét számít. Egy másik barátnőm segítségével jutottam el ahhoz a bőrgyógyászhoz, aki végül a klinikára, dr. Bottlik Gyula főorvoshoz irányított az onkológiai beutalómmal.
Nem részletezem tovább. A sebhely ilyen, a kedvéért készítettem egy meglehetősen natúr szelfit. Nem tudom, hogy lehet ilyen szép alakú sebet vágni, ma már csak nyomnak tekintem, nincs sebhely nélküli élet, satöbbi. 
Azt azért még elmondom, hogy amikor az akkor tizenöt éves legkisebb fiam meglátta, azt mondta, hogy nem baj, anya, most olyan lettél, mint Ciri, a szörnyvadász, és azt hiszem, ennél vigasztalóbbat nehezen mondhatott volna.
De a szörnyvadász nem én vagyok, hanem a fentebb említett szereplők - akiknek köszönöm és köszönöm és köszönöm.
5 megjegyzés:

 1. Valóban hálásak lehetünk a Gondviselésnek az ilyen időleges testi elváltozásokért, mert valami fontosat ad a tudtunkra - már ha képesek vagyunk megérteni a szimbolikus üzenetet. Én több évig agyaltam a vakbélműtétemen, amíg rájöttem. Érdekes, hogy mennyi időbe tellett, pedig minden a rendelkezésemre állt a megfejtéshez. Néha kicsit értetlenek vagyunk, ezért ilyen drasztikus eszközökhöz kell nyúlnia a Gondviselésnek. Nem tehet mást.
  Ha még nem jöttél volna rá a te üzenetedre, ez előbb-utóbb biztosan meg fog történni. Ha mégsem, akkor biztos lehetsz benne, hogy valamit törlesztettél a karmádból (már ha hiszel az ilyesmiben...).

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm a bejegyzést. Azt hiszem, értem az okát. És - ahogy a bejegyzésben írtam - épp ezért megtanultam szeretni a vágásomat. De van olyan nem látható vágásom is, aminek a részleges megértéséhez tíz év legalább kellett. Igaz, hogy sokkal fiatalabb koromban történt.

   Törlés
  2. Téged illet a köszönet, amiért ilyen részletekbe menően megosztottad a gondolataidat és ennyire feltárulkoztál.
   A nem látható vágások nehéz ügyek. Azt sem lehet biztosan tudni, hogy tényleg megértettük-e az üzenetüket, azt pedig végképp nem, hogy teljesen begyógyultak-e. Nekem ebben szerencsére nincs tapasztalatom. Olvastam ugyan erről egy nagyszerű könyvet - Az öt sérülés a címe - abból tudom, hogy nehéz túljutni az ilyesmin.
   Az én sebem már 5 év óta nem képes teljesen begyógyulni - még mindig piros kicsit - pedig úgy érzem, hogy megértettem az üzenetét. Az én leckém az volt, ha jól gondolom, hogy egy kapcsolatot nem zárhatok le a magam részéről, bármilyen is. Majd a Gondviselés fogja eldönteni, és úgy intézni, hogy vége legyen, ha úgy látja jónak.

   Törlés
 2. Nem biztos, hogy egyetértek abban, hogy egy kapcsolat ne lenne lezárható egyoldalúan - de minden helyzet más, nem akarok véleményt mondani valamiről, amiről nincsenek és nem is kell, hogy legyenek ismereteim. Mindenesetre szép sebgyógyulást kívánok.

  VálaszTörlés
 3. Nekem az mindig furcsa volt, hogy emberek, akik egykor szerették egymást és fontosak voltak egymásnak, később utálkoznak vagy nem vesznek tudomást egymásról. Most már úgy gondolom, hogy mivel sokban hasonlítanak egymásra, jó barátok lehetnek, csak meg kell találniuk a megfelelő távolságot. Tapasztalatból mondom, hogy ezt meg lehet csinálni, ha korábban nem sebeztük meg egymást. Én így nyertem a két legjobb barátomat.

  VálaszTörlés