2014. február 18., kedd

Vers és kenyér

Amikor néhány évig Kőbányán laktunk, alkonyatkor a pékség falának peremére állva lestük a fiúkkal, hogy készül a kenyér benn, a hatalmas asztalon. Minden nap. Lestük, "hogy készít a Pék szőke, nagy kenyeret." 
Titkot lesni jó volt, látni, az előkészületeket, a nagy zsák lisztet, és azt, hogy tényleg minden, de minden lisztes, a föld, az asztal, a pék, a rács az ablakon, amibe kapaszkodtunk, hogy lássuk, hogy formálódik, hogy dagad és kel a zsömle, a kifli, a gezemice lángos. A pékség illatos, meleg derűs hely. Lapátkezű pékek, kedves kifliárus. És pogácsa is volt mindig. És nem lehetett nem gondolni a versekre, a költőkre, Rimbaud-ra és Weöres-re, ahogy ott kuksoltunk.

FEBRUÁR 21. PÉNTEK 19.00 Marczibányi Téri Művelődési KözpontZENÉS VERSIMPRÓ AVAGY KÖLTÉSZETI LÁTVÁNYPÉKSÉG

Házigazda : Lackfi János Prima Primissima és József Attila-díjas író, költő
Vendég: MOLNÁR KRISZTINA RITA
Zene: FERENCZI GYÖRGY és a RACKAJAM

"A költészeti rögtönzés ezeréves találmány, amelynek hagyománya volt a közelmúlt Magyarországán is. A Zenés Versimpró-est költészettel dúsított, izgalmas beszélgetésnek indul. A meghívott dalszövegíró- vagy költővendégnek a házigazda rengeteg közönségbarát kérdést tesz fel. Az improvizatív részben a költők a közönség által bedobált tetszés szerinti szavakat foglalják alkalmi versbe, majd a zenészek által felvetett ismert népdalhoz írnak friss, ropogós új szöveget, amelyet aztán a muzsikusok nyílt szín előtt elő is adnak. Kalandra fel!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése